– Η. Χατζηχριστοδούλου: Το Επιμελητήριο θα διερευνήσει τον αριθμό και τη νομιμότητα των αδειών στις λαϊκές αγορές
Η δημιουργία τεχνικής και τουριστικής σχολής στην Πιερία μέσω χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το καθεστώς που επικρατεί σήμερα στις λαϊκές αγορές, καθώς και η αδειοδότηση των παραγωγών και των εμπόρων που συμμετέχουν σε αυτές αποτέλεσαν τα κύρια θέματα που απασχόλησαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Πιερίας κατά τη συνεδρίαση της 12ης Δεκεμβρίου 2012.
Λαϊκές αγορές
Με το θέμα των λαϊκών αγορών ασχολήθηκε εκτεταμένα το Δ.Σ., αφού όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, επανειλημμένα έχουν γίνει έντονα παράπονα από το στεγασμένο εμπόριο. Για το λόγο αυτό στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο πρόεδρος παραγωγών πωλητών λαϊκών αγορών Πιερίας κ. Κων/νος Παπαδόπουλος. «Κάποιοι από τους πωλητές που εμπορεύονται ενδύματα, υποδήματα και πάσης φύσεως άλλα αντικείμενα είναι και μέλη του Επιμελητηρίου μας. Εμείς ωστόσο δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια στην πραγματικότητα, γιατί η κατάσταση έχει πλέον ξεφύγει από κάθε έλεγχο», τόνισε ο κ. Χατζηχριστοδούλου αναφερόμενος στην υπερπληθώρα αδειών από τις οποίες κατακλύζονται οι λαϊκές αγορές και διερωτώμενος για τον τρόπο που αυτές δίνονται.
Ο κ. Παπαδόπουλος από την πλευρά του επεσήμανε πως οι λαϊκές αγορές δημιουργήθηκαν για να μπορούν οι πολίτες να έρθουν κοντά και να έχουν εύκολη πρόσβαση στα αγροτικά προϊόντα. Αυτό όμως σήμερα έχει καταστρατηγηθεί, κυρίως επειδή ο αριθμός των πωλητών που εμπορεύονται άλλου είδους αντικείμενα έχει αυξηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. «Φτάσαμε στο σημείο η αναλογία να είναι πλέον 50-50», επεσήμανε ο κ. Παπαδόπουλος.
Στο νομικό πλαίσιο που διέπει τη διαδικασία έκδοσης αδειών για τις λαϊκές αγορές αναφέρθηκε ο νομικός σύμβουλος του Επιμελητηρίου κ. Στέφανος Βαρδάκας. Σύμφωνα με το προηγούμενο νομοθετικό καθεστώς, οι άδειες χορηγούνταν από τις εκάστοτε Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και οι σχετικές θέσεις παραχωρούνταν ύστερα από απόφαση των Δημοτικών Συμβουλίων. Και στις δύο περιπτώσεις έπρεπε να ζητηθεί η γνώμη των οικείων Επιμελητηρίων, των Εμπορικών Συλλόγων και των Συλλόγων Μικροπωλητών. «Ο νόμος έδινε επαυξημένες αρμοδιότητες σε Επιμελητήρια και Εμπορικούς Συλλόγους, γιατί προφανώς γνωρίζουν καλύτερα τα προβλήματα της αγοράς», διευκρίνισε ο κ. Βαρδάκας. Σήμερα, ωστόσο, ο ρόλος και των δύο έχει αποδυναμωθεί και η αποφασιστική εξουσία έχει περάσει σε Περιφερειακές Ενότητες και Δημοτικά Συμβούλια.
Θέτοντας τα δεδομένα στην πραγματική τους βάση, ο κ. Παπαδόπουλος εξήγησε πως οι άδειες των λαϊκών αγορών θεωρούνται για 6 μήνες και ανανεώνονται ύστερα από την προσκόμιση των σχετικών δικαιολογητικών. «Για να μη χάσουν τη θέση τους στη λαϊκή αγορά μετά την παρέλευση του εξαμήνου, οι παραγωγοί προμηθεύονται προϊόντα από την κεντρική λαχαναγορά και αυτό έχει γίνει πλέον μάστιγα. Η θέση μας είναι πως αυτές οι εμπορικές άδειες πρέπει να σταματήσουν, γιατί η λαϊκή έχει γιγαντωθεί και δεν είναι εύκολο ούτε να μεταφερθεί σε άλλο σημείο από το δήμο. Αν, όμως, δεν υπάρξει σχετικός νόμος, εμείς δεν μπορούμε να αντιδράσουμε δυναμικά», πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος.
Παίρνοντας το λόγο ο Επιμελητηριακός Σύμβουλος κ. Πέτρος Τερζής επεσήμανε πως σήμερα και με το Ν. 4038/12 καταργούνται οι επιτροπές και γνωμοδοτούν τα Δημοτικά Συμβούλια προς το Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ο οποίος με τη σειρά του γνωμοδοτεί προς τον αρμόδιο Υπουργό, που είναι εκείνος που παίρνει την τελική απόφαση.
Κλείνοντας το θέμα ο κ. Χατζηχριστοδούλου διαβεβαίωσε πως το Επιμελητήριο θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να διαπιστώσει τον αριθμό και τη νομιμότητα των υπαρχουσών αδειών.
Τεχνική και Τουριστική Σχολή
Ομόφωνα εγκρίθηκε η πρόταση του προέδρου του Επιμελητηρίου για διερεύνηση της δυνατότητας δημιουργίας τεχνικής και τουριστικής σχολής. Ο κ. Χατζηχριστοδούλου υπογράμμισε πως ο σχεδιασμός αυτού του εγχειρήματος θα χρηματοδοτηθεί από την Ε.Ε. και το πρόγραμμα JESSICA με προϋπολογισμό, ο οποίος θα κυμαίνεται μεταξύ 3 και 10 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόσθεσε δε πως η εποχή που τα Επιμελητήρια ασχολούνταν μόνο με την έκδοση πιστοποιητικών έχει τελειώσει. «Τώρα πλέον τα Επιμελητήρια πρέπει να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η ευθύνη ενός τέτοιου σχεδιασμού είναι πολύ μεγάλη και πρέπει να διερευνήσουμε αν θέλουμε και μπορούμε να στηρίξουμε αυτήν την προσπάθεια». Ο κ. Χατζηχριστοδούλου υπογράμμισε πως σε έναν νομό όπως η Πιερία, ο οποίος στηρίζεται στον πρωτογενή τομέα και τον τομέα του τουρισμού, είναι επιβεβλημένη η ύπαρξη μιας τουριστικής ή μιας τεχνικής σχολής. «Εάν πετύχουμε τη δημιουργία της σχολής, της οποίας θα προηγηθεί και μελέτη βιωσιμότητας, θα είμαστε από τα πρώτα Επιμελητήρια που θα το έχουμε κατορθώσει, όπως ήμαστε και από τα πρώτα Επιμελητήρια που πήρε ISO και διαχειριστική επάρκεια», σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕ.
Άμεσα συνυφασμένο με τη δημιουργία της τεχνικής και τουριστικής σχολής ήταν και το θέμα που εισηγήθηκε ο Γενικός Γραμματέας κ. Νικόλαος Ασαρίδης για την αξιοποίηση της πρωτοβουλίας JESSICA. Όπως εξήγησε, πρόκειται για Ευρωπαϊκό πρόγραμμα, μέσω του οποίου προωθούνται και επιστρέφονται στις χώρες της Ε.Ε. τα κεφάλαια που δεν έχουν απορροφηθεί. Αφορά στη στήριξη έργων αστικής ανάπλασης με δύο βασικές προϋποθέσεις: α) το έργο να είναι βιώσιμο και κερδοφόρο και β) να έχει κοινωνικό όφελος. «ΓιΆ αυτούς ακιβώς τους λόγους επιλέξαμε τη δημιουργία της τεχνικής-τουριστικής σχολής, πρόταση που έχει και τις δύο αυτές προϋποθέσεις», διευκρίνισε ο κ. Ασαρίδης.
Πρόγραμμα «Leonardo Da Vinci»
Επιπλέον, εγκρίθηκε η πρόταση του Γ.Γ. του Επιμελητηρίου για κατάθεση πρότασης για τα πρόγραμμα εκπαίδευσης «Leonardo Da Vinci» σε συνεργασία με την Ε.Ε.Δ.Ε. (Ελληνική Εταιρεία Διοικήσεως Επιχειρήσεων). Ήδη μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος επιχειρηματίες από την Πιερία έχουν επισκεφθεί την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γερμανία. «Βασικός στόχος είναι να έρθουν πιο κοντά οι λαοί και οι επαγγελματίες, ενώ σε αυτές τις αποστολές πραγματοποιούνται και εκπαιδευτικά σεμινάρια», τόνισε ο κ. Ασαρίδης. Η επιβάρυνση του Επιμελητηρίου από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι μηδενική, αφού τα έξοδα καλύπτονται πλήρως από την Ε.Ε.
Τέλος, το Δ.Σ. ενέκρινε τη μετάβαση τριών (3) μελών του Επιμελητηρίου στις Βρυξέλλες, προκειμένου να διερευνηθούν αναπτυξιακά και οικονομικά προγράμματα και να προγραμματιστεί έκθεση παραδοσιακών προϊόντων στις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Το Επιχειρηματικό Αναπτυξιακό Συνέδριο
Προ ημερησίας διατάξεως ο κ. Χατζηχριστοδούλου αναφέρθηκε στο Αναπτυξιακό Επιχειρηματικό Συνέδριο ευχαριστώντας όλα τα μέλη του Δ.Σ. για τη διαρκή παρουσία τους κατά τις τρεις μέρες που διήρκεσε το Συνέδριο. «Η έμπρακτη βοήθειά σας απέδειξε πως και τα 21 μέλη του Δ.Σ. μοιραζόμαστε έναν κοινό στόχο: να βοηθήσουμε τον τόπο μας», υπογράμμισε ο κ. Χατζηχριστοδούλου. Ο πρόεδρος του ΕΒΕ ευχαρίστησε επίσης τους εργαζομένους του Επιμελητηρίου και της Ε.Ε.ΣΤ.Ε.Π., που συνέβαλαν στην οργανωτική επιτυχία του Συνεδρίου, ενώ έδωσε τα εύσημα και στην επιστημονική ομάδα που εργάστηκε άοκνα και με ζήλο επί πολλούς μήνες. Δεν παρέλειψε, επίσης, να εκφράσει για μια ακόμη φορά τις ευχαριστίες του προς τους εκπροσώπους του τύπου.
Όσον αφορά στα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα του Συνεδρίου, ο κ. Χατζηχριστοδούλου επεσήμανε πως λόγω του μεγάλου αριθμού των προτάσεων που κατατέθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών, αλλά και των αναγκών της απομαγνητοφώνησης και επεξεργασίας τους, ήταν πρακτικό πολύ δύσκολο αυτά να ανακοινωθούν εντός δέκα ημερών. «Η επιστημονική ομάδα που επεξεργάζεται τις προτάσεις πρέπει να έχει πλήρη εικόνα του συνόλου των δεδομένων, γιΆ αυτό ίσως η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων να γίνει μετά τις γιορτές», σημείωσε.